آشنایی با عکاسی گوتیک

هنر گوتیک

واژه ی گوتیک‌ برای توصیف سبک معماری و هنر اروپایی باختری در حدود سده های دوازدهم تا شانزدهم به کار برده می شود ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏(در سده ی هفدهم این سبک را با لحنی تحقیر آمیز به گت “البته به اشتباه” یکی از اقوام بربر اروپائی نسبت دادند).معماری گوتیک از فرانسه آغاز شد و به انگلستان، آلمان و اسپانیا راه یافت اما ایتالیا از این جریان دور ماند.

بارزترین مشخصات هنر گوتیک عبارتند از:

عناصر عمودی، بلندی ساختمان ها ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏(به این دلیل که گوتیک ریشه در مذهب داشت بلندی ساختمان ها وخطوط عمودی کشیده و نوک تیز “فلش مانند” نمادی از توجه به سمت بالا و الوهیت و خداوند و نشان پیوند عمیق مذهب وهنر در این دوره بوده است) ،قوس تیزه دار، پشتبند معلق، طاق و تویزه، و پنجره های شیشه ای که این مشخصات معماری گوتیک را از معماری وزین پیشین ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏(هنر رومی وار) متمایز می ساخت.

آشنایی با عکاسی گوتیک

کلیسای نتردام فرانسه یکی از زیباترین شاهکارهای معماری گوتیک.

عمودی شدن ستون ها و کاهش دیواره ها محلی برای نقاشی دیواری باقی نمی گذاشت ولی شیشه نگاره ها در پنجره ها برای پشت محراب کلیسا و پرده ی نقشبافت این کمبود را جبران می کرد. نقاشی ومجسمه سازی این سبک دوران محدودتری را نسبت به معماری شامل می شوند. در این نقاشی ها توجه به ذات انسانی، منظره ی طبیعی، کاربست خط های پیچان و رنگهای درخشان، علاقه به ریزه کاری و تزئین از مشخصات هنر تصویری گوتیک می باشد که پیکره ها و نقش های انسانی با تناسب واقعی ترسیم می شدند واز رنگ های قرمز و بنفش و رنگ های درخشان در این تصاویر استفاده می شد ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏(برگرفته از دایرة المعارف هنر بخش تاریخ شناسی).

عکاسی گوتیک

عکاسی گوتیک در اوخر دهه ی ۱۹۷۰ و اوایل ۱۹۸۰پا به عرصه ی وجود نهاد.توضیح دادن عکاسی گوتیک ممکن است کمی مشکل باشد با این حال تصاویر خود گویای همه چیز هستند .وقتی یک عکس زیبا از کلیسایی با معماری خاص ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏(سر به فلک کشیده با دیوارهای بلند و قوس های نوک تیز) در فضای وهم انگیز و تیره می بینید فورا می توانید آن را یک عکس به سبک گوتیک بخوانید.

عکاسی گوتیک می تواند گسترده ترو متنوع تر از عکس هایی از گورستان ها و چشم اندازهایی از ویرانه ها باشد.
عکس های گوتیک می تواند شامل پرتره هایی عجیب با نگاهی مسخ کننده و لبخندی تمسخر آمیز در فضای تیره، ناقل احساساتی غریب و منحصر بفرد باشد.

هنرمند پیرو این سبک یا خرده فرهنگ به جای نادیده گرفتن و فراراز تیرگی ها و زشتی های زندگی با تمرکز بر نیمه تاریک وجود و احساساتی چون رنج و درد و انزوا و ترس یا حتی مرگ به آن ها جان و معنایی متفاوت می بخشد و حتی به عقیده جمعی از هنرمندان جلوه ی زیبایی را از دل زشتی ها به نمایش می گذارد و این بدان معنا نیست که هنرمند گوتیک زندگی و احساسات مثبت را انکار می کند.

نحوه ی عکاسی

خصوصیات عکس ها و موضوع آن می تواند به طور گسترده ای متفاوت باشد، اما مهمترین نکته در این نوع عکاسی فضا سازی مناسب است. اولین چیزی که در عکاسی گوتیک باید به آن توجه داشته باشید پیامی است که می خواهید منتقل کنید، بر اساس این پیش فرض شما می توانید مدل یا سوژه ی خود را انتخاب کنید و نور محیط و تاثیر آن را بر سوژه کنترل کنید.

توجه داشته باشید نور و زاویه ی دید از هر المانی مهم تراست زاویه های دید خیلی سر بالا ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏(Extreme low angle) که باعث بزرگنمایی و زاویه سر پایین ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏(High angle) که تاثیر کوچک نمایی تلقین حس حقارت وانزوا به صورت اغراق آمیز دارند در القای احساس این سبک بسیار کار آمدند، همینطور شدت و زاویه ی تابش نور نیز از این قاعده مستثنی نیست.

رنگ گزینی در عکاسی گوتیک

در حالی که عکاسان گوتیک به طور عمده تمایل به رنگهای سیاه و سفید و خاکستری و در مواردی قرمز و بنفش ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏(همچون نقاشی های این سبک) دارند، با این حال در بعضی موارد ممکن است ذوق فردی هنرمند به میان آید.استفاده از تضاد رنگ سیاه و سفید و تمرکز سایه و روشن ها به عکاس این امکان را می دهد تا بازی مرگ و زندگی، جدال تیرگی و روشنی را به خوبی به مخاطب القا کند.در بعضی موارد از تن قهوه ای یا ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏(sepia) واز تن سبز نیز برای تصاویرارواح استفاده می شود.

راه های رسیدن به المان های گوتیک در عکاسی

برای رسیدن به عکسی با این المان ها از عکاسی از شهر و ساختمان هایی در شب، دوازه های قدیمی قبرستانها و مجسمه های وهم انگیز تا سوژه هایی محو شده در فضایی تاریک در پس زمینه و همینطور مدل های از قبل طراحی شده در محیط استودیو یا فضای باز با القای مفهوم درد و رنج و انزوا یا مرگ و نشان دادن زندگی با نگاهی متفاوت برای مخاطب خاص همه و همه نمونه هایی ست که می توان با به کار گیری آن ها به نتیجه ی مطلوب رسید.

شاید دور از ذهن باشد اماجلوه های خاص طبیعت سوژه های نابی برای این ژانر عکاسی هستند.می توان از بعضی نمونه ها شامل درختان خشک در صحرا یا کنار مرداب، همینطور عکاسی ماکرو از حشرات مانند عنکبوت ها حتی حیوانات وحشی استفاده کرد .برخی از بهترین حیوانات، دسته ای هستند که به طور طبیعی ایجاد وحشت می کنند مانند گرگ ها و پرنده های شکاری…

در انتها با پیشرفت عکاسی همگام شدن نرم افزار به عنوان بخشی جدانشدنی از عکاسی هنر فتومونتاژ نیز در این سبک حرفی برای گفتن دارد تا با خلق آثاری برگرفته از تخیل هنرمند با تلفیق سورئال در بستر گوتیک تصاویری وهم انگیز و خوفناک همراه با زیبایی سحرانگیز برای مخاطبانش به ارمغان بیاورد.

منبع:axaneh.com

میانگین امتیازات ۵ از ۵