آموزش ترکیب بندی در عکاسی
اصول پایه عکاسی: تکنیک های ساده آموزش ترکیب بندی در عکاسی
عکاسی یک فرم هنری پیچیده است.عناصر قرار گیری در معرض (نوردهی)، ترکیب، نور و وضوح، سوژه اصلی، لحظه و بسیاری از عناصر دیگر، همه با یکدیگر ترکیب می شوند تا یک تصویر دو بعدی به بیننده ارائه شود.یادگیری همه این ها وقت گیر و دشوار است.
با این حال، می توانید به صورت گام به گام، هر یک از عناصر را یاد بگیرید و سپس آنها را برای ایجاد عکس های خود ترکیب نمایید.
دانش ابتدایی که باید از ترکیب بندی بدانید این است که چگونه باید دوربین خود را به یک ابزار بسیار قدرتمند تبدیل نمایید.ترکیب بندی یا کمپوزیسیون (composition) به معنای مرتب کردن و چیدن عناصر درون یک فریم عکس است.با وجود اینکه در بسیاری از مقالات یا ویدیوها، درباره قوانین و نحوه استفاده از مجموعه دستورالعمل ها برای یافتن یک روش مناسب برای ثبت صحنه ای که در جلوی دوربین شما قرار دارد، گفته شده است، اما باز هم به مقالات دیگر نیاز است. هر صحنه متفاوت است.بعضی از آنها ساده و برخی دیگر پیچیده تر هستند.
با توجه به مطالب مطرح شده، در اینجا پنج عنصر که می توانید به منظور کمک به بیننده برای دیدن آنچه که در عکس مد نظر شما است، در ترکیب بندی استفاده نمایید را ذکر می کنیم.
آموزش ترکیب بندی در عکاسی ،عناصر غیر ضروری را حذف کنید
ممکن است این کار به صورت کلاسیک در لیست تکنیک های ترکیب بندی قرار نگیرد،اما این یکی از مهمترین مفاهیم برای ایجاد یک عکس خوب است.ترکیب بندی در بیشتر انواع عکاسی، “هنر حذف کردن” است.
فضای محدودی در مرزهای عکس وجود دارد که فقط قبل از ترکیب بندی و در حالت اولیه، می تواند بسیار زیاد باشد.
شما باید هنگام گرفتن یک عکس، هدف داشته باشید.در واقع باید بدانید که می خواهید چه چیزی را به بیننده خود نشان دهید.یکی از راه های این کار، حذف موارد اضافی است تا بتوانید دقیقا آنچه که می خواهید را به بیننده نشان دهید.روش های انجام این کار در عکاسی، این است که به سوژه خود نزدیک شوید،از یک لنز با فاصله کانونی بیشتر برای ایجاد یک میدان دید باریکتر یا محدودتر استفاده کنید، از عمق میدان برای جدا کردن سوژه از سایر عناصر موجود در صحنه استفاده کنیدو یا از سایه (shadow) برای پنهان کردن چیزهایی که مربوط به پیامی که می خواهید به بیننده برسانید، نیستند استفاده کنید.
به عنوان مثال، تصویر بالا بسیار شلوغ بود.این تصویر مربوط به مراسمی است که صدها نفر در آن حضور دارند.در اینجا عکاس سعی کرده با عکس گرفتن از آب ریخته شده بر روی زمین و انعکاس مردم در آن،عناصر اضافی را حذف کند و آنچه که می خواسته را به بیننده نشان دهد.
آموزش ترکیب بندی در عکاسی ، خطوط راهنما (Leading Lines)
هنگامی که عناصر یک عکس دو بعدی را از هم جدا می کنید، مردم، ساختمان ها،درختان، دریاچه ها و هر چیز دیگری در فریم شما به سادگی تبدیل به خطوط می شوند.چشمان ما این خطوط را بازسازی می کنند و آنها را به شکل چیزهایی که می دانیم و همانگونه که یک تصویر را می بینیم، تبدیل می کنند.برای یک عکاس، یادگیری نحوه استفاده از خطوط بسیار مفید و ارزشمند است.یک روش ساده برای استفاده از خطوط، قدرت رسم و طراحی آنها است.خطوطی که به سادگی قابل ترسیم هستند را می توان مورد استفاده قرار دادتا فضای اطراف تصویر را به بیننده نشان دهیم.
اینها خطوط راهنما هستند.هنگامی که شما به یک صحنه نگاه می کنید و تصمیم می گیرید که چگونه از آن عکس بگیرید، ابتدا سوژه اصلی خود را باید مورد توجه قرار دهید و سپس بررسی نماییدکه چه عناصری در صحنه می توانند توجه بیننده را نسبت به آن سوژه جلب کنند.آیا می توانید خط دیگری را پیدا کنید، مثلا یک حصار که توجه شما را به خانه قدیمی روی تپه جلب کند؟ یا مثلا شکاف روی دیوار که سبب رشد گل در پایه دیوار می شود.چشم بیننده به طور طبیعی خطوط را دنبال می کند، به طوری که خطوط می تواننددر هدایت نگاه افراد به آنچه که شما می خواهید آنها را ببینند، بسیار مفید باشند.
آموزش ترکیب بندی در عکاسی ؛ قانون یک سوم
این یکی از تکنیک های ترکیب بندی مورد بحث و رایج است و این به دلیل آسان بودن پیاده سازی آن و همچنین آنچه که نشان می دهد (نتیجه خوب)، است. همه شما باید فریم خود را به صورت عمودی به سه قسمت مساوی تقسیم کنیدو سپس به صورت افقی به سه قسمت مساوی تقسیم نمایید.
با قرار دادن سوژه خود در یکی از چهار نقطه تقاطع این خطوط، می توانید نگاه بیننده رااز مرکز فریم دور کنید . این کار باعث می شود تا بیننده به اطراف تصویر و فریم نیز نگاه کنند.اینگونه، ترکیب بندی شما جالب تر می شود.این کار به تنهایی برای انجام یک ترکیب بندی خوب، کافی نیست.اما شما را مجبور به فکر کردن درباره دور نگه داشتن سوژه از مرکز تصویر و کشف راه های مختلف برای کادربندی صحنه می کند. این ویژگی، می تواند مفید و ارزشمند باشد.قرار دادن سوژه در یک طرف، امکان اضافه کردن یا حذف عناصر دیگر، پیدا کردن خطوط راهنما، نور پردازی متفاوت یا ایجاد تیرگی با قرار دادن سوژه در لبه فریم را فراهم می کند.

آموزش ترکیب بندی در عکاسی ؛ تکرار (استفاده از الگوهای تکرارشونده)
می توان از اشیاء یکنواخت، یکسان (یا بسیار مشابه) برای ایجاد الگوهای تکراری در عکس استفاده کرد.چیزهایی مانند حصار ها، خطوط عبور عابر پیاده، درختان باغ وحش.هر چیزی که قابلیت ایجاد یک الگوی تکرارشونده را داشته باشد، می تواند شدت حس و پیام عکس را بیافزاید.بسته به سوژه اصلی، ممکن است دارای حس آرامش و سکون باشدمانند یک ردیف ستون در یک ساختمان یا حس هشدار دهنده و اضطراب مانند ردیف های بی پایان سربازان در حال رژه.در عین حال، شکستن این الگو نیز می تواند به اندازه ایجاد آن، مفید و ارزشمند باشد.در عکس زیر، می بینید که چند چرخ دستی نمک در امتداد یک مسیر وجود دارند.
با این حال، به احتمال زیاد، اولین چیزی که توجه شما را جلب می کند، یک بیل است که در یکی ازچرخ دستی ها قرار دارد.این عنصر (بیل) الگوی تکرارشونده را می شکند و شما را به فکر کردن درباره تصویر می اندازد.سعی کنید ابتدا الگوهای تکرارشونده و سپس راهی برای شکستن آنها پیدا کنید.این کنتراست می تواند بیننده را مجذوب کند.

آموزش ترکیب بندی در عکاسی ، قرار دادن سوژه ها در یک مسیر
در ابتدای این مقاله ذکر کردیم که ماهیت دو بعدی عکس ها در ترکیب بندی مهم است.یک تکنیک برای اضافه کردن عمق به تصاویر، لایه بندی سوژه ها بر روی یکدیگر است.به سادگی می توانید برای ایجاد عمق، بخشی از فریم را با چیزی نزدیک به دوربین پوشش دهید.
شما می توانید از برگ یک درخت برای کادربندی یک زن و شوهر در پارک، از شیشه های خالی نوشابه چیده شده بر روی میز برای کادربندی فروشنده در پس زمینه استفاده کنید.همچنین یک مخاطب در حال گوش دادن به یک سخنران روی سن در همایش شرکت،می تواند یک کادر خوب برای سخنران باشد که سخنران را جدا از حضار نشان نمی دهد.همه این ها نه تنها فریم را با عناصر جالب پر می کنند، بلکه پیام شما را بیشتر به صورت داستان به مخاطب ارائه می دهد.
در مورد تصویر زیر، من نمی خواستم به سادگی نشان دهم که یک معبد در این کره خاکی وجود دارد،من می خواستم شما ببینید که چیزهای زیادی روی زمین وجود دارد و این کره خاکی، وسیع و گسترده است.
نتیجه گیری
البته عناصر ترکیب بندی به این مواردی که ذکر کردیم محدود نمی شود و نکات مذکور، فقط اصول پایه عکاسی هستند.در یک مقاله کوتاه مانند این، تنها بخش کوچکی از این موضوع بزرگ را می توانیم پوشش دهیم.امیدواریم که نکات قابل اجرای ذکر شده در این مقاله، بتوانند نحوه ترکیب بندی شما را بهبود ببخشند.با تکرار و تمرین، می توانید تکنیک های دیگری را نیز به تکنیک های عکاسی خوداضافه کنید که پس از مدتی به یک مهارت ریشه دار برای شما تبدیل خواهند شد.
فهرست مطالب این مقاله