آیا استفاده ازفیلتر UV ضروری است؟
فیلتر یو وی یک فیلتر شیشهای است که به قسمت جلوی لنز شما متصل میشود و از ورود اشعه فرابنفش به داخل لنز جلوگیری میکند. استفاده از این فیلتر در زمان عکاسی آنالوگ ضروری بود اما امروزه اکثر عکاسها از آن برای محافظت از لنز خودشان استفاده میکنند.
سوء تفاهمهای زیادی در مورد فیلتر یو وی وجود دارد. برخی عکاسها قسم میخورند این فیلتر برای عکاسی ضروری هستند و برخی دیگر به همان اندازه مطمئن هستند که استفاده از این فیلتر خیلی ضروری نیست و خرید آن فقط هدر دادن پول است.
در برخی از فروشگاههای لوازم عکاسی، فروشندهها اجازه نمیدهند مغازه را بدون فیلتر UV ترک کنید و در برخی دیگر حتی اگر خودتان هم درخواست کنید، شما را از خرید این فیلتر منصرف میکنند. پس واقعیت چیست؟
فیلتر یو وی چه کاربردی دارد؟
حذف نور فرابنفش
همانطور که گفته شد فیلتر UV از ورود اشعه فرابنفش به لنز جلوگیری میکند. میتوان آن را یک نوع ضد آفتاب برای دوربین دانست. برخی از فیلمهای دوربینهای آنالوگ به نور فرابنفش حساس بودند و در صورتی که شما از فیلتر یو وی استفاده نمیکردید، با یک مه آبی روی عکسهای خودتان روبرو میشدید.
این موضوع در صورتی که در محیطهایی با اشعه فرابنفش زیاد مانند یک روز کاملا آفتابی یا ارتفاعات بالا عکاسی میکردید، متداولتر بود. این موضوع را میتوانید در عکس پولاروید زیر مشاهده کنید.
موضوع این است که فیلمهای جدید و سنسورهای دیجیتال دیگر به نور فرابنفش حساس نیستند و به گونهای که این نور روی فیلمهای قدیمی اثر میگذاشت، روی این سنسورها اثر نمیگذارد. به همین خاطر شما برای حذف نور فرابنفش دیگر نیازی به فیلتر یو وی ندارید.
حذف طیف آبی
مزیت این نوع فیلتر این است که تاثیر خیلی کمی روی نوردهی دارند و همچنین طیف آبی که به همراه نور فرابنفش ایجاد میشود را حذف میکند این موضوع باعث میشود وایت بالانس تصویر نهایی واقعگرایانهتر و بهتر باشد.
رفع انکسارات رنگی
فیلتر یو وی میتواند انکسارات رنگی که در برخی لنزهای خاص دیده میشود را هم از بین ببرد. حاشیههای بنفش ناشی از انکسارات رنگی طولی فقط در شرایط خیلی خاصی رخ میدهند. البته نباید این موضوع را با حاشیههای رنگی خیلی متداولتر در انکسارات رنگی افقی اشتباه گرفت.
کارهای خلاقانه
شما میتوانید از این نوع فیلتر برای کارهای خلاقانه هم استفاده کنید. شما میتوانید با استفاده از وازلین و ماژیک رنگی روی این فیلترها بدون آسیب رساندن به لنز خودتان تکنیکهای خلاقانهای اعمال کنید.
محافظت از لنز
دو نوع آسیب خیلی مهم وجود دارد که با داشتن لنز UV میتوانید از لنز خودتان در مقابل آنها محافظت کنید
اول آسیبهای ناشی از حمل و نقل نامناسب و یا انداختن لنز. فکر نکنم این موضوع به صورت علمی ثابت شده باشد اما با توجه به تجربه شخصی داشتن یک فیلتر UV میتواند از شکستن عنصر جلویی لنز شما جلوگیری کند.
بنابراین بهتر است یک فیلتر یو وی داشته باشید تا در زمانی که لنز از دستتان میافتد، از شکستن عنصر جلویی جلوگیری کند.
آسیب دوم مربوط به ورود گرد و خاک و یا خط افتادن روی عنصر جلویی لنز است. با قرار دادن یک فیلتر روی لنز میتوانید از آن محافظت کنید و به جای ورود گرد و خاک و خش افتادن روی لنز، این اتفاقات برای فیلتر میافتد.
یک فیلتر UV کاملا تخت است و میتوانید به راحتی آن را جدا کنید. این موضوع باعث میشود راحتتر بتوانید آن را تمیز کنید. همچنین در صورتی که روی آن خط و خش بیافتد، تعویض آن خیلی ارزانتر از تعویض لنز خواهد بود.
معایب استفاده از فیلتر یو وی
از طرفی دیگر خیلی از عکاسها ادعا میکنند که لنزها خیلی به تمیز کردن نیاز ندارند و احتمال اینکه روی آنها خط بیافتد خیلی کم است. همچنین استفاده از فیلتر یو وی معایبی هم دارد که بهتر است بدون آنها به عکاسی بپردازید.
پائین آوردن کیفیت تصویر
این موضوع به صورت تئوری حقیقت دارد اما به صورت عملی کاهش کیفیت تصویر به اندازهای کم است که برخی اوقات اصلا دیده نمیشود. بنابراین باید دید که این کاهش کیفیت تصویر به صورت عملی برای شما مشهود است یا خیر!
فلر و تصاویر شبهوار
فلر و تصاویر شبهوار به دلیل بازتابهای ناخواسته و یا پراکنده شدن نور از منابع مختلف رخ خواهد داد. سطح شیشهای تمامی عناصر لنز به اندازه سطح فیلتر ممکن است در بروز این مشکل دخیل باشند. اکثر لنزهای مدرن حداقل ۱۵ عنصر مختلف دارند و اضافه شدن یک عنصر بیشتر (فیلتر یو وی) تفاوت خیلی زیادی ایجاد نمیکند.
من هیچوقت ندیدم که با داشتن یک فیلتر با کیفیت مقدار فلر به اندازهای زیاد شود که با چشم غیرمسلح دیده شود.
اما در شرایط خاص استفاده از فیلتر میتواند باعث ایجاد تصاویر شبهوار شود. در برخی لنزها در زمانی که دیافراگم به صورت کامل باز باشد، نور بازتاب داده شده از سنسور به داخل لنز ممکن است از پشت فیلتر دوباره به داخل دوربین بازتاب داده شود و باعث ایجاد تصاویر شبهوار در سمت مخالف محور اپتیکال شود.
کاهش نور
من هیچوقت ندیدم که یک فیلتر یو وی با کیفیت باعث کاهش چشمگیر نور شود. در واقع از آنجایی که فیلتر یو وی فقط یک عنصر اضافه است و خیلی از لنزهای امروزی حداقل ۱۵ عنصر دارند، احتمال رخ دادن این اتفاق خیلی کم است.
کاهش رزولوشن
این مشکل را هم من هیچوقت در زمان استفاده از فیلترهای باکیفیت ندیدهام. اکثر فیلترهای باکیفیت یک سطح صاف اپتیکال دارند که مزاحمتی برای عبور اشعههای نور ایجاد نمیکنند. در صورتی هم که هرگونه ناهمواری اپتیکال در سطح لنز وجود داشته باشد، تاثیر آن در لنزهای خیلی تله و به خاطر تاثیر بزرگنمایی دیده میشود.
منبع:noornegar.com
فهرست مطالب این مقاله