انواع ماسک و نحوه کار با ماسک ها در فتوشاپ (Layer Mask & Clipping Mask)

ماسک در فتوشاپ چیست؟

لایه های ماسک یکی از قدرتمند ترین قسمت های فتوشاپ به شمار می روند. در این مقاله به شما خواهم گفت که چرا ماسک ها اینقدر مهم هستند.

اگر بخواهیم یک تعریف کلی برای ماسک داشته باشیم می توانیم بگوییم یک ماسک راهی است که با استفاده از آن می توانیم بر روی یک قسمت خاص از تصویری، تغییراتی را اعمال کنیم. اگر این تعریف را متوجه نشدید اصلا نگران نباشید.

بعد از خواندن این مقاله برگردید و دوباره این تعریف را بخوانید، آن وقت به راحتی متوجه خواهید شد.

انواع ماسک ها در فتوشاپ

دو نوع ماسک در فتوشاپ داریم

  1. Clipping Mask
  2. Layer Mask

مفهوم این دو نوع ماسک بسیار شبیه به هم هستند ولی کاربرد های بسیار متفاوتی نسبت به هم دارند. در ادامه به توضیحات کلی این دو نوع ماسک خواهیم پرداخت.

  1. کلیپینگ ماسک Clipping Mask چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟

کلیپ ماسک بر اساس میزان شفافیت لایه ی پایینی کار می کند به عنوان مثال فرض کنید دو تصویر داریم که در پنل لایه ها بر روی هم قرار دارند، اگر تصویر بالایی را بر روی تصویر پایین ماسک کنیم در این صورت تصویر تصویر بالایی کاملا تصویر پایین را می پوشاند.

در واقع این لایه ی پایین است که به لایه ی بالا می گوید باید در چه قسمت هایی قرار بگیرد.

برای اینکه کامل متوجه این قسمت شوید، کار را با یک مثال آغاز می کنیم.

در زیر ما سه لایه داریم یک لایه ی تصویر، یک لایه ی متن و یک لایه ی بکگراند، که لایه ی تصویر در بالای لایه ی متن قرار گرفته است و اگر به تصویر موجود در سند فتوشاپ دقت کنید می بینید که لایه ی متن ما اصلا مشخص نیست و در زیر لایه ی تصویر قرار گرفته است.

انواع ماسک و نحوه کار با ماسک ها در فتوشاپ

استفاده از Clipping Mask در فتوشاپ

خب اگر بیاییم لایه ی بالا را بر روی لایه ی پایین کلیپینگ ماسک (Clipping Mask) کنیم، می بینید که تصویر ما فقط در قسمت هایی که متن وجود داشت قرار گرفت و قسمت هایی از تصویر که خارج از محدوده ی متن بود حذف شدند.

وقتی لایه ای را بر روی لایه ی پایینش به صورت Clipping Mask قرار می دهیم در این صورت یک پیکان شکسته رو به لایه ی پایین ایجاد می شود که نشان دهنده ی ماسک شدن لایه هاست و در ادامه روش ایجاد آن را به شما خواهم گفت.

تاثیر Clipping Mask بر روی لایه ی پایین

برای اینکه لایه ی بالا را بر روی لایه ی پایین به صورت کلیپینگ ماسک (Clipping Mask) قرار دهیم، چندین روش وجود دارد. ساده ترین روش این است که کلید Alt در ویندوز  یا Option در مک را پایین نگه داریم و موس را بین دو لایه ببریم  در این حالت آیکون موس به شکل زیر تغییر می کند و اگر کلیک کنیم لایه ی مالا بر روی لایه ی پایین ماسک می شود.

5روش ایجاد Clipping Mask در فتوشاپ (روش اول)

روش دوم به این صورت است که بر روی لایه ی بالایی کلیک راست کنیم و گزینه Create Clipping Mask را بزنیم.

روش ایجاد Clipping Mask در فتوشاپ (روش دوم)

    2. لایه های ماسک Layer Mask

یک لایه ی ماسک قسمتی است که شما بر روی یک لایه ی دیگر اعمال می کنید تا میزان شفافیت آن را تنظیم کنید. به عنوان مثال فرض کنید می خواهید شفافیت یک تصویر را کاهش دهید، می توانید این کار را با استفاده از قسمت Opacity لایه ها انجام دهید اما با تغییر Opacity، میزان شفافیت تصویر در همه ی قسمت ها به صورت یکنواخت تغییر خواهد کرد ولی اگه با استفاده از ماسک این کار را انجام دهیم به راحتی بر روی قسمت های مختلف تصویر تسلط خواهیم داشت و می توانیم میزان شفافیت یک قسمت خاص از تصویر را تغییر دهیم.

چگونه یک لایه ی ماسک بسازیم؟

اولین چیزی که ما نیاز داریم دو لایه ی مجزا است. من دو تصویر زیر را در پنل لایه ها قرار داده ام و قرار است که بر روی این دو تصویر کار کنیم و آن ها را با هم ترکیب کنیم.

البته قبلا یک مقاله در مورد بلندینگ مود ها داشتیم که میتوانستیم دو تصویر را با شیوه های مختلف ترکیب کنیم. ولی در اینجا ما می خواهیم به صورت دستی فقط قسمت هایی که که مد نظرمان هست را با هم ترکیب کنیم.

نکته: یکی از کاربر های ماسک ها ساخت تصاویر مونتاژی است یا به عبارتی فتومونتاژ

در دو تصویر ما میخواهیم خورشید را که مربوط به لایه ی بالایی است بر روی لایه ی پایین قرار دهیم. برای این کار ابتدا باید لایه ی بالا را انتخاب کنیم و در پایین پنل لایه ها بر روی آیکون مربوط به ماسک کلیک کنیم. بعد از زدن گزینه ماسک یک قسمت سفید رنگ در کنار لایه ی ما قرار می گیرد که همان ماسک است و قرار هست بر روی آن کار انجام دهیم.

ایجاد Layer Mask در فتوشاپ

خب تا اینجا عملا هیچ اتفاقی برای لایه ها نیفتاده است و برای کار با ماسک کافیست ابتدا بر روی قسمت بند انگشتی یا همان مستطیل سفید رنگ کنار تصویر تا انتخاب شود، سپس از پنل ابزار ها، ابزار براش را انتخاب کنید و با یک رنگ مشکی بر روی تصویر بکشید. می بینید که قسمت هایی که با براش بر روی آن می کشید از لایه ی بالایی حذف می شوند و لایه ی زیرین آن نمایان می شود و همزمان با کشیدن براش بر روی تصویر، قسمت ماسک در پنل لایه ها هم به رنگ مشکی تبدیل می شود این یعنی اینکه این قسمت از ماسک که مشکی رنگ شده است ویرایش شده.

تاثیر استفاده از ماسک در فتوشاپ

البته می توانید دقیقا بر خلاف قسمت بالا عمل کنید یعنی با کشیدن براش بر روی ماسک لایه ی بالایی، آن قسمت از تصویر نمایان شود. برای این کار به چند روش می توانید عمل کنید یک روش کافیست که بعد از ایجاد ماسک بر روی لایه، بر روی ماسک کلیک کنید تا انتخاب شود سپس کلید های ترکیبی Ctrl + I در ویندوز  و یا Command + I را در مک فشار دهید تا ماسک کامل برعکس شود یعنی از حالت سفیدی به حالت کاملا مشکی تبدیل شود.

یک راه دیگر هم هست که می توانید قبل از اینکه بر روی آیکون ماسک در پایین پنل لایه ها کلیک کنید، کلید Alt در ویندوز و یا Option در مک را نگه دارید و بر روی آیکون ماسک کلیک کنید که می بینید به راحتی ماسک مشکی در کنار لایه ظاهر می شود و همزمان با آن لایه ی بالایی کامل ناپدید می شود و لایه زیرین آن نمایان می شود که اگر این بار با براش سفید بر روی قسمت ماسک مشکی بکشید آن قسمت از تصویر نمایش داده می شود.

چرا به جای ماسک از ابزار پاک کن یا همان Eraser Tool استفاده نکنیم؟

سوالی که شاید برای شما پیش آمده باشد این است که خب ما به راحتی می توانیم ابزار پاکن را انتخاب کنیم و قسمتی از تصویر بالایی که نیاز نداریم را حذف کنیم پس چه دلیلی دارد که از ماسک استفاده کنیم و کار خود را شلوغ کنیم؟

در پاسخ به این سوال چند نکته وجود دارد که به بررسی آن ها می پردازیم:

  • هنگامی که ما از ابزار پاکن استفاده می کنیم در واقع داریم پیکسل ها را حذف می کنیم و حذف پیکسل ها یک عمل تخریبی بر روی تصویر است که قابل برگشت نیست.
  • وقتی ما از ماسک استفاده می کنیم، تمام کار هایی که انجام می دهیم بر روی قسمت ماسک است و هیچ گونه تخریبی بر روی لایه ی اصلی انجام نمی شود به علاوه اینکه شما می توانید با تعویض رنگ براش از مشکی به سفید یا بر عکس قسمت های ناخواسته را به راحتی به عقب برگردانید و  آن ها را اصلاح کنید.

منبع:takhtehsabz.com

میانگین امتیازات ۵ از ۵