نور چگونه احساس را در عکس ایجاد می کند؟
آنچه یک عکس را در چشم یک بیننده جذاب می کند احساس موجود در آن می باشد. عواملی همچون موضوع و ترکیب بندی می تواند احساس را در عکس ایجاد کنند، اما یکی از مهم ترین عوامل در انتقال حس به بیننده نور است. نور قدرتی خارق العاده برای ایجاد احساسات در عکس دارد، اکثر عکاسان اهمیت نور در عکاسی را می دانند و همچنان برای یادگیری و افزایش مهارت خود در استفاده از آن می کوشند. اگر شما در شناخت نور و استفاده از آن استاد باشید در عکاسی نیز استاد هستید. به زبان ساده عکاسی یعنی نور.
کیفیت های متفاوت نور مانند شدت نور، کنتراست، جهت نور و…، هر یک احساس منحصر به فردی را منتقل می کند. در عکاسی نوری که انتخاب می کنید باید موضوع شما را کامل کند. برای مثال اگر تصمیم دارید از یک آبشار بزرگ و خارق العاده عکاسی کنید نور شما باید در انتقال حس عظمت در عکس به کار گرفته شود. این موضوع در مورد یک عکس پرتره نیز صادق است، نور باید احساس را منعکس کند. در ادامه این مطلب احساسات منحصر به فرد برای نورهای متفاوت را توضیح می دهم. بعضی از این احساسات به تجربه زیست افراد مربوط است اما برخی دیگر احساسی عمومی هستند.
۱. نور تیره (Dark Light):
این نور برای انواع عکاسی مانند پرتره های عبوس، مناظر تاثیرگذار و کارهای مستند محزون بسیار مناسب است. نور تیره از نورهای محبوب در عکاسی می باشد، دلیل آن ایجاد جلوه خاص در عکس است. این نور اطلاعات را از چشم بیننده پنهان می کند و احساس بالقوه شوم بودن، وهم و رازآلودگی (بسته به موضوع) و یا حس لطافت و پالودگی را در عکس ایجاد می کند. حتما مشاهده کرده اید که بسیاری از عکس های مربوط به محصولات برای تبلیغات سطح بالا در نور تیره عکاسی شده است، زیرا این نور احساسات را به خوبی منتقل می کند.
احساسات مربوط به نور تیره:
- قدرت
- شوم بودن
- لطافت
- شدت
- حزن و اندوه
۲. نور روشن (Bright Light):
واضح است که نور روشن نقطه مقابل نور تیره می باشد. این نور احساسات مربوط به خود را منتقل می کند. برای گرفت یک عکس با فضای روحانی کدام یک از این دو نور را انتخاب می کنید: نور یک روز طوفانی یا روشنایی نرم و یکنواخت نور بعد از ظهر؟ سوال سختی نیست، نور بعد از ظهر کیفیت نرم و آسمانی به عکس می دهد. این نور برای ایجاد حالت های دیگر مانند گرفتن یک عکس شاد و خوش بینانه نیز به کار می رود. اگر هدف شما گرفتن یک عکس شاد باشد قطعا در گوشه یک خیابان تاریک و هنگام شب عکاسی نمی کنید، زیرا این نور با حال و احساس مد نظر شما متناسب نیست در حالی که در فضای روشن تر می توانید به هدف خود دست یابید. اگر به دنبال ایجاد حس و حال آسمانی، روحانی و خوش بینانه در عکس خود هستید نور روشن برای شما حکم خامه و عسل را دارد.
احساسات مربوط به نور روشن:
- خوشبینی
- حس آسمانی
- روشنایی
- نجابت و مهربانی
- فضای روحانی
۳. کنتراست بالا (Hight Contrast):
بسیاری از عکس های خوب دارای کنتراست بالا می باشند، یعنی قرار دادن ناحیه های بسیار روشن و تیره در کنار هم در یک عکس. برای مثال یک قله ضد نور در مقابل آسمان، یا دریاچه روشن در مقابل خط ساحلی تیره دارای کنتراست زیادی می باشد. بسیاری کنتراست را به معنای تفاوت روشن ترین و تیره ترین قسمت های یک عکس می دانند. این تعریف تا حدی درست می باشد اما کامل نیست. برای مثال در عکس زیر گرادیانت مشاهده شده دارای سفیدی و سیاهی می باشد اما کنتراست بسیار پایین است.
در واقع کنتراست زمانی اتفاق می افتد که المان های روشن و تیره دقیقا در کنار هم قرار گیرند. اسلایدر کنتراست در بیشتر نرم افزارها برای ویرایش اختلاف بین روشن ترین و تیره ترین نقاط عکس وجود دارد و به کمک این اسلایدر می توان کنتراست نواحی کنار یکدیگر را “قوی تر” کرد. کنتراست بالا می تواند در انتقال احساس و برجسته کردن قسمتی از عکس (البته همیشه مناسب نیست و به عکس بستگی دارد) موثر باشد و عکس را جذاب کند. برای یافتن کنتراست به دنبال نورهای پخش نشده باشید برای مثال یک ظهر آفتابی یا نور شدید فلاش کنتراست بالایی در عکس ایجاد می کند (البته به سوژه هم بستگی دارد).
احساسات مربوط به کنتراست بالا:
- پر زرق و برقی
- پر جنب و جوشی
- قدرت
۴. کنتراست کم (Low Contrast):
همان قدر که عکس ها با کنتراست بالا رایج هستند، نقطه مقابل آنها یعنی عکس ها با کنتراست پایین نیز معمول می باشند. عکس ها با کنتراست پایین ساکت و رام هستند.
این عکس ها زمانی به وجود می آیند که نور خارج شده از منبع به شدت پراکنده (Diffused) شود (مانند روزهای ابر). این نور همچنین به ایجاد یکنواختی نسبی در عکس کمک می کند مانند عکس بالا. معمولا عکس های کنتراست پایین در نگاه اول برجسته به نظر نمی رسند و توجه ها را جلب نمی کنند، اما پس از چند دقیقه نگاه دقیق پیام را منتقل و نظر بیننده را جلب می کند.
اگر از یک منظره ساکت و آرام عکاسی می کنید و یا به دنبال حس آرامش در یک عکس پرتره هستید پیشنهاد اول برای شما نور با کنتراست پایین است. برای ایجاد چنین نوری در مقابل فلاش دیفیوزر قرار دهید و یا موضوع خود را در سایه مستقر کنید. برای عکاسی منظره در چنین نوری منتظر یک روز ابری باشید و یا عکس را زمانی که خورشید پایین تر از خط افق قرار دارد بگیرید.
احساسات مربوط به کنتراست پایین:
- رام و مطیع بودن
- آرامش
- نرمی
- سکوت
نتیجه گیری:
حال که با شرایط نوری مختلف و حس های ایجاد شده توسط آنها آشنا شده اید لازم است برای انتقال حس خود در عکس، شرایط نوری مختلف را تمرین کنید. نکته ای که لازم است به خاطر داشته باشید این است که نور باید کامل کننده موضوع، حس و داستان شما در عکس باشد. موضوع دیگری که باید به آن توجه کنید جهت نور می باشد، جهت تابش نور می تواند در ایجاد حسی خاص در عکس اثر بگذارد بنابراین لازم است در هنگام عکاسی به جهت نور نیز دقت داشته باشید.
منبع:axaneh.com
فهرست مطالب این مقاله