دکمه پیش نمایش عمق میدان یا DOF preview

1-دکمه پیش نمایش عمق میدان!

در روزگار دوربین های اس ال آر فیلمی، فقدان حالت نمای زنده (Live view)، که می توان صحنه را بزرگنمایی و عمق میدان را بررسی کرد، محدودیت های زیادی برای عکاسان به همراه داشت. یکی از آن ها این بود که باید تا زمان ظاهر کردن عکس منتظر می ماندند تا ببینند عکسشان چگونه از آب در می آید و چقدر از سوژه در فوکوس است یا عمق میدان چقدر است.

بخاطر همین شرکت های سازنده دوربین، دکمه ای در جلوی دوربین یا برروی بعضی از لنز ها طراحی کردند که با فشار دادن آن قبل از ثبت عکس بر روی فیلم، عکاس می توانست پیش نمایشی از عکس آینده را در منظره یاب مشاهده کند.

امروزه عکاسان دیجیتالی تازه کار وقتی برای اولین بار این دکمه را می فشارند، با تاریک شدن صحنه در منظره یاب (ویزور) روبرو شده و دیگر هرگز به سمت آن دست نمی برند!

2-کار این دکمه چیست و چرا صحنه منظره یاب را تاریک می کند؟

وقتی شما با دوربین DSLR خود، صحنه مقابل لنز را از طریق منظره یاب تماشا می کنید، در واقع دارید با گشوده ترین دیافراگم ممکن (کوچک ترین ضریب اف) در فاصله کانونی تنظیم شده در لنزتان به صحنه نگاه می کنید. بله درست شنیدید! تنها به هنگام ثبت عکس، دیافراگم تا میزان انتخابی شما بسته می شود و در غیر از آن زمان دیافراگم در گشوده ترین حالت ممکن است.

این کار به این خاطر است که تا قبل از بسته شدن پرده شاتر، به دوربین اجازه ی جذب نور کافی برای ثبت عکس، و به شما نور کافی برای فوکوس و کادربندی داده شود.

با فشردن این دکمه، دیافراگم دوربین به میزان تعیین شده شما تنظیم می شود و اگر شما دیافراگم کوچک تر یا بسته تری (ضریب اف بزرگتر) انتخاب کرده باشید، نور کمتری وارد لنز شده و صحنه منظره یاب تاریک می شود.

دکمه پیش نمایش عمق میدان یا DOF preview
و اما کار دکمه پیش نمایش عمق میدان (DOF preview button): در واقع این دکمه به شما نشان می دهد که با تنظیمات انتخابی و دیافراگم تعیین شده چه مقدار از سوژه در فوکوس هست یا نیست.

این اهمیت زیادی دارد، به این خاطر که بجز در بازترین دیافراگم، در بقیه ی مقادیر گشودگی، عمق میدان عکس نهایی بیش از مقدار مشاهده شده در منظره یاب قبل از ثبت عکس است.

3-کجای دوربین قرار دارد؟

متأسفانه در همه ی مدل های SLR این دکمه موجود نیست. بسته به مدل دوربین شما، می توانید این دکمه را در اطراف ماونت لنز خود، در چپ یا راست پیدا کنید. در بعضی دوربین ها کنار یا روی این دکمه کلمه ی Pv درج شده.

4-کجا ها کاربرد دارد؟

همانطور که گفته شد، باز بودن حداکثری دیافراگم تا قبل از ثبت عکس برای دیدن صحنه با بیشترین روشنایی ممکن در منظره یاب،خوب است. اما برای محاسبه ی عمق میدان چندان مورد پسند نیست! و اما موارد استفاده:

  • یکی از بهترین مواقع برای استفاده، عکاسی پرتره است! پیش نمایش اینکه پس زمینه سوژه چه شکلی می شود.
  • برای عکاسان ماکرو، زمانی که می خواهند بیشترین شارپنس و وضوح را با کمترین عمق میدان و محو کردن پس زمینه داشته باشند.
  • برای زمان هایی که نمی توان بعد از گرفتن عکس در LCD نتیجه را مشاهده کرد، یا زمانی که توانایی دوبار عکس گرفتن و امتحان کردن را ندارید.
  • همچنین در عکس های منظره برای فوکوس در فاصله ی ابر کانونی
5-کجا ها کاربرد ندارد!؟

در هر شرایطی که محیط نور کافی ندارد، فشردن این دکمه دید واضح در منظره یاب را مشکل می سازد. که در این شرایط میتوان در زمان فعال بودن حالت نمای زنده، این دکمه را فشرد. بسته به چگونگی تنظیمات شما، در شرایط عادی این دکمه نباید صحنه را تاریک کند، و شما قادر خواهید بود ببینید کجاها در فوکوس است.

عملکرد پیش نمایش عمق میدان DSLR شما می تواند برای عکاسی از طریق منظره یاب (ویزور) یا نمای زنده (live view) مورد استفاده قرار گیرد، اما تصاویر بزرگتر و روشن تر نمای زنده، قضاوت در مورد این که چه چیزی شارپ و چه چیزی نرم (مات) است را آسان تر می کنند (انتخاب شده از انتهای مطلب «عمق میدان در عکاسی چیست؟ چگونه دیافراگم، فاصله کانونی و فوکوس، وضوح عکس را کنترل می کنند» که به دکمه پیش نمایش عمق میدان پرداخته شده.

شما استفاده های دیگری برای دکمه پیش نمایش عمق میدان می شناسید؟ آیا دوربین شما به این دکمه مجهز است و از آن استفاده می کنید؟ بسیار خوشحال می شویم که شما نیز نکاتی به این مطلب اضافه و ما را در بهبود آن یاری نمایید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵