نویز عکاسی چیست؟

به حالتی در تصویر که پیکسل ها، دانه دانه به نظر می آیند را نویز گویند. نویز در عکس باعث می شود کیفیت عکس پایین آید. نویز در عکاسی، درد سرهای زیادی ایجاد کرده است. برای آن که بتوان تصویری با کیفیت و وضوح بالا ثبت کرد لازم است با نویز عکاسی آشنا باشید.

ویژگی مشترک همه وسایل الکترونیکی، ایجاد نویز است. دوربین هم، دارای نویز عکاسی است.به حالتی در تصویر که پیکسل ها، دانه دانه به نظر می آیند را نویز گویند. نویز در عکس باعث می شود کیفیت عکس پایین آید.

نویز در عکاسی، درد سرهای زیادی ایجاد می کند. برای آن که بتوانید تصویری با کیفیت و وضوح بالا ثبت کنید لازم است با نویز عکاسی آشنا شوید.با اجرای راهکار های رفع نویز می توانید تصاویر بدون نقص و باکیفیت ثبت کنید.

نویز عکاسی چیست؟

زمانی که تنها در یک اتاق آرام و بدون صدا هستید؛ اگر فیلم یا صدایی را ضبط کنید؛ در پس زمینه صدای خَش را دارید.در عکاسی هم این مسئله وجود دارد. اگر درپوش لنز را گذاشته و عکس بگیرید، تصویر حاصل به طور کامل سیاه نیست.

نویز مثل پرده ای نازک؛ اما سوراخ سوراخ است؛ که باعث می شود جزئیات عکس دیده نشود؛ و کیفیت تصویر به شدت پایین آید. ایجاد نویز عکاسی، دلایل مختلفی دارد که در ادامه آنها را بررسی می کنیم.

نویز در عکاسی به ۲ دسته تقسیم می شود:

فوتون نویز:

ناشی از ناگهانی و جدا بودن فوتون نور در عکاسی است. از آن جایی که انعکاس نور؛ الگوی معین ندارد؛ باعث می شود ناپیوستگی ایجاد شود. که تاثیر زیادی بر روی عکس ها دارد.

دیجیتال نویز یا الکترونیک نویز:

ناشی از کارکرد مدار الکترونیکی و حسگر دوربین است؛ که در عکس دیده می شود. دیجیتال نویز گاهی دارای الگوی مشخص است، که به دوربین وابسته است.

نکته مهم این است که در هنگام عکاسی، به فکر پس زمینه باشید. پس زمینه دلیل وجود نویز روی هدف عکاسی است. بهترین راه حل برای آن، ایجاد نور بیشتر است.

چند عامل مهم در ایجاد نویز عکاسی:

عواملی هستند که باعث ایجاد نویز می شوند، در ادامه شما را با آن ها آشنا می کنیم.

ایزو یا حساسیت بالا:

میزان نویز رابطه مستقیمی با آن دارد. مهمترین دلیل ایجاد نویز، ایزو است. هر چه میزان آن بیشتر باشد مقدار نویز هم بیشتر خواهد بود.

رابطه سایز سنسور و نویز عکاسی:

نویز رابطه مستقیمی با سایز سنسور دارد. هرچه سنسور دوربین بزرگ تر باشد؛ مقدار نویز تصویر کمتر است.

طولانی بودن زمان نور دهی در نویز عکاسی:

در هنگام عکاسی وقتی نور دهی طولانی می شود؛ به دلیل داغ شدن پیکسل؛ و نداشتن توازن؛ تصویر دچار نویز می شود.

عکس با پس زمینه تیره:

زمانی که نور کم باشد یا زمینه عکس تیره باشد نویز به وجود می آید. برای کمتر شدن نویز عکاسی، بهتر است نور دهی تقویت شود.

نویز در عکاسی دیجیتال:

همه وسایل دیجیتال و همین طور دوربین، نویز ایجاد می کنند. یکی از عامل های مهم در ایجاد نویز عکاسی؛ در دوربین های دیجیتال؛ میدان های مغناطیسی است.

گرمای زیاد یا حتی عوامل جوی و محیطی می تواند نویز را افزایش دهد. نکته مثبت در دوربین این است که مقدار نویز ایجاد شده به وسیله قطعات دوربین ثابت است؛ در نتیجه می توان سیگنال ارسالی را تقویت کرده و نویز کمتر شود.

نویز در دوربین های دیجیتال ۳ نوع است:

در ادامه شما را نویز در دوربین های دیجیتال آشنا می کنیم.

نویز پراکنده یا نامنظم:

این نویز عکاسی با تغییرات رنگ در تصویر اصلی به وجود می آید. نویز پراکنده؛ الگویی دارد که مرتب در حال تغییر است؛ حتی اگر نور دهی برابر باشد؛ عکس های متفاوتی ایجاد می شود.

نویز الگوی پایدار:

زمانی که میزان رنگی پیکسل از ارتعاش نویز پراکنده محیط؛ به میزان زیادی سبقت بگیرد؛ نویز پایدار اتفاق می افتد.

این نویز خاص است؛ زیرا همیشه با یک الگوی ثابت از پیکسل های داغ پخش می شود. وقتی که زمان نور دهی بالا باشد؛ و میزان حرارت رنگ هم بالا باشد؛ نویز پایدار زیاد می شود.

نویز رشته ای یا نواری:

این نویز، زمانی که داده از روی حسگر دیجیتال پذیرفته می شود، در تصویر یا عکس ظاهر می شود. زمانی که مقدار سایه ها زیاد باشد؛ نویز رشته ای مشاهده می شود.

روش های کاهش نویز در عکاسی:

به کمک یک سری از روش ها می توانید نویز را کاهش دهید. در ادامه شما را با آن ها آشنا می کنیم.

درک درست از کارایی سنسور دوربین:

سنسور، نور را گرفته و تبدیل به بار الکتریکی می کند. این بار الکتریکی تعیین می کند؛ که پیکسل چه داده رنگی برای تشکیل تصویر استفاده کند. درک درست از کارایی سنسور کمک می کند نویز عکاسی کاهش پیدا کند.

درک محتوای نویز در نویز عکاسی:

اینکه بدانید نویز چیست؛ و چه عاملی باعث ایجاد آن می شود؛ کمک می کند تا بتوانید میزان آن را کم کنید. در دوربین دیجیتال، نویز بدون الگوی مشخص و رنگی ایجاد می شود.

نویز عکاسی می تواند به خاطر ایراد در سنسور؛ طولانی بودن زمان نور؛ یا ظهور پیکسل داغ باشد.

خرید دوربین عکاسی با کیفیت و مناسب:

استفاده از دوربین عکاسی با کیفیت و داشتن تجهیزات کامل در کاهش نویز تاثیر گذار است.

در خرید دوربین برای کاهش نویز می توان موارد زیر را در نظر گرفت:

  • خرید دوربین با اندازه سنسور بزرگ:
    هر چه اندازه سنسور بزرگتر باشد؛ فاصله الکترون ها به اندازه تر خواهد بود؛ و تصویر با کیفیت ثبت می شود.
  • انتخاب دوربین با وضوح پایین یا مگا پیکسل کم در کلاس ویژه:
    هر چه میزان پیکسل کمتر باشد احتمال ایجاد نویز کمتر خواهد بود.
  • انتخاب لنز با دیافراگم زیاد:
    زمانی که لنزِ دیافراگم وسیع، قابل تعویض است؛ باعث بهتر شدن کیفیت عکس می شود.

تنظیمات دستی دوربین:

وقتی دوربین بر روی تنظیمات اتوماتیک است، ایجاد نویز زیاد است. با قرار دادن دوربین روی تنظیمات دستی؛ و مطالعه راهنمای دوربین؛ می توان نویز را کاهش داد.

تقویت نور پردازی در نویز عکاسی:

هر چه میزان سایه در تصویر کم باشد، نویز کمتری ایجاد می شود. اما نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که نور زیاد، می تواند تصویر را لکه دار کند و باعث ایجاد نویز عکاسی شود.

دوری از بزرگنمایی:

هنگام بزرگنمایی اگر در قسمتی از تصویر زیاده روی شود؛ پیکسل آن قسمت جدا شده؛ دانه دانه می شود؛ و کیفیت عکس را پایین می آورد.

لغو نویز حرارتی:

یکی از عوامل ایجاد نویز عکاسی، اثر عامل حرارتی است. اگر دوربین گرم باشد؛ احتمال ایجاد پیکسل داغ بیشتر می شود؛ و نویز افزایش می یابد. پس با خنک نگه داشتن دوربین می توان نویز را کم کرد.

نویز تصویر

به هم ریختگی در صحنه جلوی دوربین به دلیل وجود فوتون های تصادفی را نویز تصویر گویند.

انواع نویز در پردازش تصویر:

حقیقت نویز، جمع شونده است. می تواند مقدار مثبت یا منفی داشته باشد؛ ولی با جمع جبری؛ اضافه به سیگنال می شود.می دانید نویز، اتفاقی ست که در تصویر ایجاد می شود. در ادامه شما را با انواع نویز در پردازش تصویر آشنا می کنیم.

نویز سفید:

نویز جمع شونده است. و نکته این است که تابع پخش نویز، یکنواخت یا یک شکل است.

نویز نرمال یا گوسی:

مثل نویز سفید، جمع شونده است؛ اما تابع پخش آن تصادفی است.در نویز نرمال؛ احتمال رخ دادن نویز کوچک؛ بیشتر از نویز بزرگ است.

نویز لکه دار:

ماهیت نویز لکه دار، جذب شونده است و پیچیده هستند. این نویز در تصاویر رادار ایجاد می شود. با مدل های آماری می توان نویز لکه دار را حذف کرد.

نویز فلفل و نمک:

هنگام انتقال داده ایجاد می شود. احتمال ایجاد آن فقط در دو میزان است، ۲۵۵ یا صفر. اگر یک سیگنال کامل یک شود(۲۵۵)؛ اگر یک سیگنال از بین برود(صفر).

نویز چرخه ای یا متناوب:

این دسته از نویز ها تکرار می شوند.نکته قابل توجه این است که نویزها با ماهیت جمع شونده، راحت تر قابل حذف هستند.

جمع بندی

در حالت کلی نویز عکاسی، تغییر تصادفی ناخواسته است؛ که بر روی عکس ها و تصاویر ایجاد می شود.زمانی که تصویر نویز دارد؛ باعث پایین آمدن کیفیت عکس؛ و از بین رفتن قسمتی از جزئیات تصویر می شود.می توان با خرید دوربین مناسب؛ تامین میزان نور کافی؛ و همچنین آشنایی با ساختار و اجزای دوربین و لنز عکاسی؛ عکس های با کیفیت و بدون نویز گرفت.

منبع:mihanshot.ir

میانگین امتیازات ۵ از ۵